Ben je op zoek naar een bureaustoel tegen een laag budget? Denk twee keer na voor je dit doet; op langer termijn kan de investering nadelig uitpakken. Het heeft met verschillende factoren te maken, zoalsde functie die jij aan de stoel toekent en de instelbaarheid. Expert Mark van der Sloot legt uit waarom een goedkope bureaustoel doorgaans een slechte investering is.

Wat is een goedkope bureaustoel?

Onder goedkope bureaustoel wordt verstaan: een bureaustoel onder de 250 euro, oftewel: de instapmodellen met minder functies. Natuurlijk is iedereen gebonden aan een ander budget, maar wanneer je rugklachten en een kapotte stoel in het verschiet hebt, wordt goedkoop duurkoop. Daarom is het goed om in gedachte te houden hoe intensief je de stoel gaat gebruiken en hoe lang je erop zit. Zit je er een uurtje per dag op? Dan maakt het type stoel minder uit dan wanneer je er zes á acht uur op zit.

Beperkte instelmogelijkheden

Goedkope bureaustoelen hebben vaak minder instelmogelijkheden, terwijl deze juist nodig zijn om goed te zitten en voorzien te zijn van extra comfort.

Armleggers

Van belang bijvoorbeeld is dat er armleggers zijn die je armen kunnen ondersteunen. De minimumeis van armleggers is dat deze hoogte instelbaar zijn, bij voorkeur armleggers met knopjes aan de zijkant die de hoogte gemakkelijk laten verstellen. De goedkopere tegenhanger is de rastertechniek waarbij de armleuningen trapsgewijs omhoog gaan door tikjes aan de onderkant van de armlegger te geven. Deze zijn gelimiteerd in aantal hoogtes en dus minder goed af te stellen op jouw postuur.

Rugleuning

Goedkopere bureaustoelen hebben vaak geen instelbare rug of een rugleuning die te weinig druk geeft in de onderrug.

Zitdiepte-instelling

Ook van belang is dat de zitdiepte in te stellen zodat je bloeddoorloop niet afknelt en je genoeg bewegingsruimte hebt om de stofwisseling goed op gang te houden en overbelasting te voorkomen. Op langer termijn kan een slechte zitdiepte resulteren in trombose.

Goedkope mechaniek: minder ondersteuning

Mechanismen zorgen ervoor dat de stoel in beweging is en in gewicht instelbaar is.Vaak zijn deze mechanismen bij goedkope bureaustoelen onderontwikkeld waardoor deze minder volledige steun bieden.

Snellere slijtage

Omdat bij de productie van goedkope bureaustoel veelal gebruik wordt gemaakt van eenvoudigere stoffen, slijten deze sneller. Ook wordt gebruik gemaakt van dunner schuim. Daarnaast gaat de mechaniek ook vaak minder lang mee.

Minder gezonde houding

Al met al hangt het er heel erg van af wat voor werkzaamheden je op je bureaustoel verricht en hoe lang je dit doet. Het lijkt erg gemakkelijk om een goedkope bureaustoel aan te schaffen met weinig instelmogelijkheden maar op langer termijn krijg je hier last van. Besteed daarom tijd en aandacht aan een goede bureaustoel, als ware het je eigen gezondheid waar je mee te maken krijgt. Op je gezondheid wil je niet bezuinigen, toch?