Gezond werken achter je werkplek,

dat doe je met Vitalitijdsbestedeing

Waarom vitaler werken?

Vitaliteit gaat, net als duurzame inzetbaarheid, over de mate waarin jij nu en in de toekomst fit en energiek aan het werk kan blijven. Daarbij zijn voldoende beweging achter de werkplek, juiste instelling van de werkplek, goede balans inspanning en ontspanning, motivatie en gezond eten en drinken  belangrijk voor jouw vitaliteit. Ben je vitaler dan ben je ook productiever.

De valkuilen achter de werkplek.

De meest voorkomende valkuilen zijn:  

  • Langdurig zitten. Te lang achter elkaar zitten kan leiden tot een slechte houding, rugpijn, verminderde bloedcirculatie en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas en hartziekten.
  • Gebrek aan beweging. Als je lang stilzit achter je bureau, dan kan dat leiden tot een gebrek aan lichaamsbeweging, wat kan leiden tot spierzwakte, verminderde flexibiliteit en een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen.
  • Slechte ergonomie. Je werkplek goed instellen is van cruciaal belang , doe je dit niet dan kan het leiden tot lichamelijke klachten zoals RSI, nekpijn, schouderpijn en oogvermoeidheid. Het is belangrijk om je bureau, stoel en computer op de juiste manier af te stellen om ergonomische problemen te voorkomen.
  • Slechte eetgewoonten.  Wanneer je achter een bureau werkt, is de verleiding groot om ongezonde snacks te eten of te veel koffie te drinken, wat kan leiden tot gewichtstoename en een slechte algemene gezondheid.

Om deze valkuilen te vermijden, is het belangrijk om regelmatig te pauzeren om te bewegen, je werkplek ergonomisch in te richten, gezonde eetgewoonten te hanteren en stress te beheersen. Het is ook nuttig om afwisseling te bieden tussen zitten, staan en bewegen tijdens het werk om de negatieve effecten van langdurig bureauwerk te verminderen.

 

Hoe begin ik met vitaler werken?

Ga staand werken!

Door staand te gaan werken  krijg je een beterde houding. Bij staand werken helpt je om een betere houding aan te nemen en dat vermindert de kans op rug- en nekklachten. Je krijgt er ook meer energie van. Het staand werken bevordert de bloedcirculatie, wat kan leiden tot een toename van energieniveaus en alertheid. Dan verbrand je ook 4 x meer calorieën door te staan dan door te zitten, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing. Regelmatig staan kan het risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en hartziekten verminderen. En door deze gezonde houding verbeter je de productiviteit, want veel mensen ervaren een toename in productiviteit en focus wanneer ze regelmatig van houding veranderen gedurende de werkdag. En als laatste kan staand werken helpen om spanning en stijfheid in spieren te verminderen, vooral bij langdurig zitten. Afwisselen tussen zitten en staan kan de algehele gezondheid en welzijn op de lange termijn bevorderen.

Ga goed zitten!

"Een bureaustoel is zo goed als zijn instelling"

Als je een bureaustoel goed instelt, op hoogte, diepte, armleggers op hoogte vergeet dat niet het belangrijkste..de schommelinstelling. Door het  synchroonmechanisme(schommelinstelling) de hele dag los te zetten, verhoog je de bloedcirculatie. Door deze instelling los te zetten en de tegendruk zo in te stellen dat je, als het ware zweeft,  gebruik je minuscuul je spieren, blijf je goed ondersteund in de stoel zitten en verminder je de kans op klachten aanzienlijk.  Daarbij zit het ook nog eens comfortabel. De kleine bewegngen die je spiren maken zorgen dat je bloedcirculatie goed op gang blijft.

Hoe krijg ik advies?

Voor meer vitaliteit en productiviteit boek gratis consult
bij ergonoom Mark van der Sloot.

Heb je een bedrijf en wil je graag meerdere aantallen afnemen? Neem dan even contact met ons op om een afspraak te maken. 

Contact

Kun je nog wel wat advies gebruiken bij het kiezen van een goede bureaustoel of heb je vragen over een bepaald product? Onze klantenservice helpt je graag verder! Je kunt ons telefonisch bereiken op 020 244 4873 of een mail sturen naar [email protected].