6 Tips voor de aanschaf van een zadelkruk

  • Geplaatst op

6 Tips voor de aanschaf van een zadelkruk

 

Voor een aantal beroepen is de zadelkruk de ideale werkstoel. Door zijn vorm, afmeting en afwerking komt hij erg goed tot zijn recht bij tandartsen, kapsalons, opticiens, scholen, zorginstellingen, kinderdagverblijven, winkels en kantoren. Om de juiste zadelkrukken te vinden en de verschillen te herkennen, geef ik hieronder 6 tips waar op te letten bij de aanschaf.

bekijk onze zadelkrukken >>
 

Tip 1: De zitting

Zoals de naam het al zegt, heeft de zitting van een zadelkruk de vorm van een zadel. Toch bestaan er verschillende soorten zadels, zoals een 3-punts zadel, het originele zadel en het vrije vorm zadel. Het 3-punts zadel heeft als voordeel dat je gemakkelijk goed gaat zitten. Dit komt doordat de hoeken symmetrisch zijn.

Het originele zadel kom je het meeste tegen. Hij heeft die expliciete vorm waarbij je bovenbenen schuin naar beneden staan en je bekken kantel. Dit zorgt voor een neutrale stand van je onderrug. Omdat hij meer is voorgevormd, sluit je hem meer op en dat geeft een natuurlijk gevoel.

Het vrije vorm zadel is een afgeleide van het originele zadel, maar net met een andere vorm. Dit wordt meestal gedaan om te onderscheiden in design, voor ander comfort of om de positie te veranderen, zodat je hem bijvoorbeeld beter kunt gebruiken als sta-hulp.

Bij de stoffering van de zadels wordt veelal gekozen voor kunstleder, omdat dit makkelijk afneembaar is, lang mee gaat en glijd. Omdat je vaak wat meer beweegt op een zadelkruk is het prettig als de stof glijdt, anders schuurt het aan de binnenkant van het been. Er wordt ook weleens voor stof gekozen. Het advies is dan wel een stof te nemen met minimaal 80.000 Martindale (stofslijtvastheid) omdat de stof sneller slijt. Pur wordt ook nog wel eens gebruikt, zeker als men met agressieve vloeistoffen werkt, zoals in een laboratorium. Pur voelt iets harder aan en schuurt meer dan kunstleder, maar is wel duurzaam. Tot slot de laatste variant is leder. Dit heeft dezelfde eigenschappen als kunstleder, alleen dan is het een natuurproduct.

 

Tip 2: De gasveer

Zadelkrukken staan doorgaans op een gasveer. Deze zijn in verschillende hoogtes leverbaar, zodat je de kruk kunt instellen naar jouw lengte. Let hierbij op je eigen lengte, maar ook op hoe je de kruk wilt gebruiken. Op een zadelkruk staan je bovenbenen schuin naar beneden - zo’n 135/150° ten opzichte van je bovenlichaam - dus je zitting is een stuk hoger dan wanneer je op een stoel zit. Echter zit hier wat speling in, dus let ook op hoe hoog je werkplek is.

 

Tip 3: Het kantelmechanisme

Een aantal zadelkrukken zijn uitgevoerd met een kantelmechanisme. Dit dient ervoor het bekken te kantelen, waardoor iedereen een goede houding kan vinden op de kruk. Ook wordt een kantelmechanisme gebruikt om beweging te stimuleren.


Er bestaan kantelmechanismes die zich direct onder de zitting bevinden. Deze ontkoppel je met een hendel. Vervolgens kun je de hoek van de zitting verstellen, zodat je bekken in de meest aangename hoek staat.


Ook bestaan er kantelmechanismes die voortdurend kunnen bewegen. Dit komt omdat de voet waarop de kruk staat bolvormig is, wat beweging stimuleert en daardoor beter is voor de bloedcirculatie.

 

Tip 4: Rollen of stilstaan

Zoek je een kruk waarmee je jezelf makkelijk kunt verplaatsen of een kruk waarmee je op een plek werkt? Een kruk die zich makkelijk laat verplaatsen, is een kruk op wielen. Er zijn dan ook verschillende soorten wielen. De meeste voorkomende is de bureaustoelwiel. Deze is er in de harde variant voor vloerbedekking en de zachte variant voor harde vloeren (parket, linoleum, steen). Werk je in de kappersbranche, dan weet je dat er gemakkelijk haren tussen de wielen kunnen komen en dat het een kriem is om ze eruit te halen. Gelukkig bestaan er ook wielen waar geen haren tussen komen of bokwielen die gemakkelijk uit elkaar kunnen worden geschroefd, zodat je de haren kunt verwijderen.

 

Tip 5: Het voetkruis

De doorsnede van een voetkruis is een belangrijke keus. Bij kappers, tandartsen en mondhygiënisten is het prettig dicht bij de stoel te kunnen komen, zodat de professional goed zijn werk kan doen. Als het voetkruis van de zadelkruk dan tegen de behandelstoel botst, wekt dit irritatie op. Een kleiner voetkruis met een doorsnede van ongeveer 46 cm voelt dan prettig aan. Daarentegen is een groter voetkruis van 61 cm stabieler als je op een tapijt achter een bureau of werktafel werkt, omdat de wielen zich nog wel eens in tapijt ingraven en de kruk daardoor kan kantelen. Met een groot voetkruis gebeurt dit niet.


Voetkruizen zijn van staal, kunststof of gepolijst aluminium. Staal komt weinig voor, maar als je kiest voor staal, is het goed te weten dat je dit kunt verkrijgen in chroom, aluminium, zwart of wit. Een kunststof voetkruis is doorgaans zwart en behoort bij het instapmodel. De meest gebruikte variant is echter die van gepolijst aluminium. Dit is een duurzaam kruis: het is goed schoon te maken en ondanks wat krasjes, blijft het er lange tijd degelijk uitzien.

 

Tip 6: De rugleuning

Indien gewenst, kan je kiezen voor een rugleuning op de zadelkruk. Deze kunnen geïntrigeerd zijn en één zijn met de zitting, of los van rugleuning. In het laatste geval is de rugleuning doorgaans in hoogte verstelbaar en kantelbaar. Als de rugleuning kantelbaar is, kun je deze vastzetten zodat je ook wordt ondersteund als je naar voren zit.


De losse rugleuningen hebben een brede en een smalle uitvoering. De smalle geeft je vrijheid en steunt alleen het midden van de onderrug. De brede geeft steun over de gehele breedte van de onderrug.

 

Samengevat

Hetgeen waarvoor je zadelkruk gaat gebruiken en je eigen voorkeur bepalen welke zadelkruk je kiest. Als je daar bij ook de juiste accessoires uitkiest - die een toegevoegde waarde hebben op je werkzaamheden, zoals een rugleuning of de juiste wielen -, heb je een ideaal stuk gereedschap om op een ergonomische wijze je werk te doen.