4 tips waarop te letten bij de aanschaf van een bureaustoel voor kleinere mensen

  • Geplaatst op

4 tips waarop te letten bij de aanschaf van een bureaustoel voor kleinere mensen

Ben je iets kleiner van stuk, wat smaller of vederlicht? Dan voelt de gemiddelde bureaustoel groot en log aan. De weerstand is vaak te zwaar, zitting te groot en de armleggers staan te ver uit elkaar. Hieronder licht ik toe waarop je kunt letten als je op zoek gaat naar een bureaustoel die jou wel het gewenste gevoel geeft.

 

Kies voor een prettige zithoogte

Voor het zitten op een bureaustoel wordt aangeraden je onder- en bovenbenen in een hoek van 90° te houden. Als je kleiner bent, redt je dit niet. De stoel kan namelijk niet laag genoeg worden gezet, waardoor je benen hangen. Dit knelt de zenuwen af en dat wil je natuurlijk niet.


Hoewel de gemiddelde bureaustoel tot 42 cm hoogte zakt, kun je makkelijk een lagere gasveer bestellen zodat je lager kunt zitten. Overleg dit met de verkopende partij en je zit voor altijd op een prettige hoogte.

 

Zoek naar smalle armleggers

17% Van je bovenste lichaamsgewicht vloeit af via je armen, dus het is belangrijk dat deze goed gedragen worden om klachten aan nek en schouders te voorkomen. Bij kleine en smalle personen staan de armleggers bij de gemiddelde bureaustoel te breed: 40 cm of meer uit elkaar.


Gelukkig bestaan nu bureaustoelen met een zogenaamde NPR1813 uitvoering. Deze zijn altijd uitgevoerd met 4D armleggers, die minimaal 36 cm uit elkaar staan. Er zijn zelfs stoelen - zoals de Movy NPR van Interstuhl - die nog smaller kunnen worden afgesteld. Kies dus voor de breedte die bij jou past.

 

Verdiep je in een kortere zitting

Als de voorkant van de zitting in de knieholte drukt, is dit geen aangenaam gevoel. Bovendien knelt het de zenuwen af. Je kun natuurlijk naar voren gaan zitten, maar dan ondervind je geen steun van de rugleuning. Dit betekent dat het in dat geval beter is te kiezen voor een kortere zitting.


Hiervoor komen we wederom bij de NPR1813 uitvoeringen terecht. Deze schrijven een zitdiepteverstelling van 38 t/m 48 cm voor. Dit zou voldoende moeten voor mensen met kortere benen.


Let wel op dat het opmeten van de zitdiepte lastig kan zijn, omdat dit van de onderkant van rugleuning dient te geschieden. Doordat de ene stoel diepere lendesteun heeft dan de ander, zit je soms automatisch meer naar voren en dit beïnvloedt de zitdiepte. Het beste is daarom verschillende stoelen uit te proberen om te zien wat voor jou het beste werkt. Mocht je geen stoel kunnen vinden met een passende zitdiepte, dan kun je altijd nog een zitting op maat laten maken.

 

Voorkom dat je uit je stoel gedrukt wordt

Kleinere mensen zijn vaak ook lichter en dat betekend dat de weerstand van het schommelmechanisme (ookwel: synchroonmechanisme) te zwaar is. Het schommelmechanisme is belangrijk voor een betere bloedcirculatie en stimuleert dynamisch zitten. Dit is belangrijk, want statisch zitten is erg slecht voor ons lichaam en verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziektes en obesitas.


Om het mechanisme te gebruiken, is het echter belangrijk dat het gewicht van de gebruiker goed ingesteld is. Staat deze te licht, dan val je naar achteren. Staat deze te zwaar, dan wordt je uit je stoel gedrukt.


De mechanismes verschillen nogal per bureaustoel. Daarom is het altijd zaak verschillende bureaustoelen uit te proberen. Dat doe je als volgt: draai het mechanisme tot zijn lichtst en leun naar achteren. Als de stoel geschikt is, blijf je nu zweven. Beweeg je je armen naar achteren, dan leunt de stoel verder naar achteren. Beweeg je je armen naar voren, dan komt de stoel rechter te staan.


Door middel van de gewichtsinstelling kun je de weerstand opvoeren of af laten nemen net zo lang tot dat je in de gewenste zweeftoestand terechtkomt. Dan zal de stoel je blijven volgen in elke beweging, zonder dat het je kracht kost.

 

Houd het praktisch

Om het handzaam te houden, wil ik je adviseren deze punten mee te nemen en twee, maximaal drie stoelen die je aanspreken naast elkaar te zetten. Ga er hier een voor een mee achter een werkplek zitten en stel die werkplek in op de juiste hoogte, zodat je de werkelijkheid kan nabootsen.


Probeer de stoelen nu in alle rust uit en doe desnoods wat werkzaamheden (je kunt bijvoorbeeld een laptop meenemen naar de winkel). Nu zal je goed ervaren welke stoel het beste voor je is. Zijn de standaardstoelen niet toereikend, vraag dan naar de mogelijkheden voor een aangepaste stoel. Die moeten er ook zeker zijn.


Succes met het uitzoeken van jouw stoel!